ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  „Приятели на армията” на обучение във ВМА за първа медицинска помощ

  28.07.2017

  Специалисти от Военномедицинска академия показаха нагледно на членове на Клуб „Приятели на армията” как се спасява човешки живот, разяснявайки им основните стъпки при оказване на първа медицинска помощ.
   
  Обучението е част от инициативата на генерал-майор (о.з.) Петър Петров, председател на Сдружение „Българска зора”, за родолюбивото възпитание на българските граждани, популяризиране на националните традиции, възпитание в уважение към българската държава и армия, запознаване с дейността на военните формирования  и придобиване на основни военно-технически умения, както и на базисни знания и психологическа готовност за действия при кризисни ситуации.
   
  Като част от структурата на Министерство на отбраната, ВМА подкрепя родолюбивата инициатива и в тази връзка бе домакин на поредното занятие на Клуб „Приятели на армията”.
   
  Полк. (о.з.) проф. Асен Петков, д.м.н., ръководител катедра “Военна медицина” към ВМА, запозна младежите от столичната секция на клуба с медицинското осигуряване на Въоръжените сили на Република България. Той представи стрктурата на ВМА, нейните подразделения в страната, както и задграничните мисии, в които участват наши представители.
   
  От своя страна подп. д-р Емил Кържин от реанимацията на ВМА показа нагледно какво трябва да е прави при оказване на първа медицинска помощ, в това число и как да се справим с подръчни материали в случай на нужда. 
   
  В края на курса участниците в него благодариха на ВМА за подкрепата и полезните съвети, като всеки един от членовете на клуба имаше възможност да „спаси” живот, демонстирайки наученото върху специален учебен манекен.