ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Наградиха медици, участвали в спасителните операции след наводнението в Мизия

  26.08.2014

  По време на работната среща на ръководството на ВМА с колектива на болницата, на която присъстваха министърът на отбраната Велизар Шаламанов, министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, бяха връчени награди на военномедицинските екипи, участвали в спасителните операции при наводнението в района на гр. Мизия.


  На 03.08.2014 г. в района на гр. Мизия се случи едно от най-тежките бедствия, сполетели страната ни през тази година. В района на бедствието бяха изпратени два медицинска екипа от състава на Военномедицинския отряд за бързо реагиране – лекари, медицински сестри и шофьори, както и психолози от Центъра за психично здраве и превенция на ВМА, заедно с необходимата специализирана транспортна техника и медицинско оборудване.

  В продължение на четири денонощия екипите оказваха медицинска помощ и съдействаха при евакуацията на бедстващите жители в района на наводнението. Независимо от тежките условия и неблагоприятната среда, както и трудностите, с които се сблъскаха, медиците извършиха около 50 медицински прегледа и манипулации, 8 евакуации и множество консултации съвместно с представители на БЧК и други организации, ангажирани с преодоляване на щетите от бедствието.

  По този повод, за проявен професионализъм, себеотрицание и високо чувство на отговорност при изпълнение на поставената задача, както и за принос за издигане авторитета на Въоръжените сили с грамота от министъра на отбраната бяха наградени следните военнослужещи и цивилни служители от ВМА:
   

  1. Подп. д-р Бисер Пукалски – началник на Подвижна полева болнична база за осигуряване на кризисни ситуации от невоенен характер и бежански лагери към Военномедицинския отряд за бързо реагиране (ВМОБР);
  2. Д-р Татяна Кънчева от Радиологично отделение на ВМОБР;
  3. Д-р Маргарита Рангелова – началник на терапевтично отделение във ВМОБР;
  4. Медицинска сестра Наталия Кирова от Хирургично отделение на ВМОБР;
  5. Д-р Димо Станчев – началник на Отделение „Консултиране, интервенция и психотерапия” в Центъра по психично здраве и превенция (ЦПЗП);
  6. Петър Петров – психолог в Отделение „Психологична оценка и анализ” в ЦПЗП;
  7. Старшина Николай Николов – от Сектор за логистично осигуряване на медицински операции и мисии към ВМОБР.
   

  За проявен професионализъм в издигане престижа на Българската армия и в частност на ВМА с грамота от началника на Военномедицинска академия бяха наградени:
   

  1. Медицинска сестра Людмила Големанова от ВМОБР;
  2. Медицинска сестра Миглена Тодорова от ВМОБР;
  3. Медицинска сестра Десислава Маркова от ВМОБР;
  4. Марио Пейчев от Сектор „Транспортно осигуряване”;
  5. Димитър Биров от Сектор „Транспортно осигуряване”;
  6. Старши серж. м.с. Мая Вълчева-Николова от ВМОБР;
  7. Здравко Шишоев – транспортно осигуряване от ВМОБР;
  8. Митко Христов – транспортно осигуряване от ВМОБР.