ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Десетки пациенти прегледани безплатно за гуша във ВМА

  28.09.2017

  Десетки пациенти се възползваха от кампанията за безплатни прегледи за гуша, организирани от Клиника по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология към Военномедицинска академия.
   
  Това е едно от често срещаните заболявания в България. Няколко са областите в страната, за които е особено характерно, а именно северозападна, югозападна България и Родопите, коментира д-р Григор Григоров.
   
  Като основни причини за появата на гуша той определи недостиг на йод в храната и водата, както и наследствеността.
  А какви са симптомите, които могат да загатнат за проблема? 
   
  Едната група са свързани с повишена функция на щитовидната жлеза - отслабването, сърцебиенето, изпотяването, безсънието. Другите пък са свързани с понижена функция - косопад, разцепването на нокти, суха кожа, напълняване, забавен говор, забавени реакции, поясни още специалистът.
   
  Съветът му е веднъж годишно да се правят профилактични прегледи, а ако са на лице някои от споменатите симптоми, незабавно да се потърси медицинска помощ. До оперативна намеса се стига, ако не може да бъде повлияно медикаментозно или ако на лице са т.нар. възли.
   
  Поради засиления интерес от цялата страна, кампанията ще бъде продължена, а датите предстои да бъдат обявени допълнително.