ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Първият в историята на България випуск „Военни лекари“ положи военна клетва

  30.09.2017

  Първият в историята на България випуск „Военни лекари“ положи военна клетва във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
   
  През тази учебна година за първи път в България Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, съвместно с Военномедицинска академия и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, предлагат възможност за обучение по специалност „Военен лекар“. Обучението се провежда едновременно в МУ – Варна, ВМА и ВВМУ, в редовна форма с продължителност 6 години. След завършване на пълния курс на обучение студентите ще получат образователно-квалификационните степени „Магистър“ по специалността „Медицина“ и „Бакалавър“ по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“.

  Ръководството на ВМА благодари на началника на Военноморското училище за сътрудничеството и успешното стартиране на тристранния проект, благодарение на който за първи път в България започна обучение на военни лекари и военни медицински сестри.

  "Днес е уникален и знаменателен ден за българската военна медицина. За първи път български военни медици курсанти полагат клетва пред народ и Родина"
  .

  Това заяви в приветствието си проф. Любомир Алексиев и добави: "Сбъдна се мечтата на поколения военни лекари да имаме пълноценно военномедицинско образование за нашите лекари, които осигуряват Въоръжените сили. Уважаеми курсанти, предстои Ви тежко шестгодишно обучение по медицина, като в същото време ще се обучавате и в сложната военна наука. Очакванията към Вас са огромни.

  Пожелавам Ви от името на ръководството на ВМА успешно полагане на изпитите и след 6 години да видим първия випуск офицери медици на българските Въоръжени сили. На добър път!"

   
  Гости на събитието бяха заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС – контраадмирал Митко Петев, флотилен адмирал Димитър Йорданов – командващ СКС, проф. д-р Любомир Алексиев от ВМА, вицеадмирал о.р. Димитър Павлов – министър на отбраната (1995 – 1997).
  Ритуалът по полагане на военна клетва започна с посрещане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. Церемонията беше ръководена от командира на батальона за подготовка на курсанти – капитан III р. Петър Климов.
   
  След приемането на строя от министъра на отбраната, курсантите положиха военна клетва и поединично преминаха под знамената.
   
  Скъпи курсанти, Вие днес положихте клетва за вярност пред България. Тази клетва е до края на живота и всички ние, които сме положили тази клетва, сме длъжни да служим на България вярно, да служим на България докрай“,

  заяви в приветствието си министър Каракачанов.
   
  Ритуалът бе финализиран с тържествен марш и изпращане на бойното знаме на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
   
  Снимки: ВВМУ