ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Специалисти от ВМА консултираха безплатно десетки пациенти с хернии

  05.10.2017

  Няколко десетки пациенти се възползваха от безплатните консултации и прегледи за хернии, организирана от специалистите на Клиниката по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология.
   
  Кампанията е продължение на проведената такава през лятото и беше провокирана от огромния интерес от цялата страна.
   
  Най-често срещани са херниите на предната коремна стена, но по-опасни са вътрешните. Различни са факторите, които водят до появата на това заболяване, но сред основните се нарежда начинът на живот, в това число наднорменото тегло; възраст; генетични особености и други.
   
  Симптомите при хернията зависят много от големината на хернията, нейния вид, възрастта на болния и т.н.. Болка и подутина обаче са сред основните причини, заради които пациентите търсят лекарска консултация. 
   
  Наличието на херния може да доведе до редица усложнения и затова съветът на медиците е при появата и на минимални съмнения, да се обърнат към специалист. Те са категорични, че колкото по-рано една херния се оперира, толкова по-малки са шансовете тя да рецидивира. А като превенция препоръчват поддържането на здравословно тегло и редовна физическа активност.