ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Чернодробна трансплантация извършиха във ВМА

  02.09.2014

  Днес следобед във ВМА извършиха трансплантация на черен дроб. Рано сутринта екип от болницата, начело с д-р Иван Василевски, излетя на борда на транспортния самолет С-27J „Спартан“ от състава на ВВС, за да се вкючи в донорска ситуация, възникнала в УМБАЛ“Св.Марина“ във Варна.

  Екипът на проф. Никола Владов – началник на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА, приключи трансплантацията в късния следобед. Реципиентът е 50-годишен мъж с последен стадий на чернодробна цироза, а донорът - 56-годишна жена от Варна, изпаднала в мозъчна смърт. Пациентът вече е преведен в Клиниката по анестезиология и реанимация, контактен е и диша самостоятелно.

  Това е 38-та трансплантация на черен дроб за екипа на проф. Владов от 2007 г. насам и пета поред за 2014 г. За цялата 2013 г. бяха извършени общо 5 чернодробни трансплантации.

  Ръководството на Военномедицинска академия и екипът от специалисти, осъществили чернодробната трансплантация, благодарят на близките на донора за високохуманния жест, на колегите от варненсаката болница за бързата и адекватна реакция, както и на екипажа на военнотранспортния самолет, извършил медицинския авиотранспорт.