ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  МО и МЗ към Военномедицинска академия: На прав път сте, имате нашата подкрепа!

  26.10.2017

  Министерство на отбраната и Министерство на здравеопазването дадоха положителна оценка за дейността на Военномедицинска академия.
   
  След освещаването на Регистратурата в поликлиниката и на дарените автомобили и линейки, полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS представи пред личния състав и официалните гости отчет за дейността на болницата в периода май-септември 2017 г. 
   
  Според данните, през месец юни 2016 г. дълговете на болницата са били в размер на 37 милиона лева, а година по-късно - 18,2 милиона.
   
  „Виждате за 1 година какъв скок има в овладяването на дълговата тежест на ВМА. За септември 2017 г. по счетоводни данни са 15,3 милиона лева – просрочени задължения и текущ дълг. В момента, след последното плащане на месец октомври,  имаме 12 милиона дълг.Въобще не трябва да забравяме, че към Банката за развитие има цесия, която беше около 53 милиона. Миналата година бяха покрити 20 милиона, сега са 32 милиона. Предвидени са вече и са приготвени за разплащане 20 милиона лева, така че за догодина ще останат около 13 милиона лева”, отчете ВРИД началникът на ВМА.
   
  Той изтъкна, че към момента всички запори са паднали, а доверието към болницата като надежден партньор нараства все повече.
   
  Проф. Мутфачийски отчете ръст в преминалите болни в стационара, извършените операции, приходите от НЗОК, НОИ, ДКЦ, спад в разходите за медицински консумативи, без да е намалено качеството на използваните материали, спад в общите стопански разходи, разходите за охрана, храна и т.н.
   
  Ръст беше отчетен и по отношение на възнагражденията на служителите на ВМА.
   
  Проф. Мутафчийски отбеляза и че тази година за първи път в историята на България беше извършен прием на студенти по специалност „Военен лекар”: „Това е резултат на отговорносто отношение на бъдещето на армията и благодаря на генерал Николай Петров, че постави началото. След 8-10 години ще имаме достатъчно военни медици, които да запълнят липсите на кадри в поделенията, а след това ще могат да станат лекари във ВМА”.
   
  Положителна оценка беше дадена и на кампаниите за безплатни профилактични прегледи, които се правят в различни клиники: „Не че имаме нужда да градим имидж, но това са неща, които са полезни за всички граждани”.
   
  „Благодаря на всички за Вашата лоялност и за усилията, които положихте. Дори и в най-неблагоприятните месеци болницата остана на върха. Искам да дам пример от миналата седмица, когато имахме безпрецедентна заетост от 0,46% незаети легла – това са 4 легла”, обърна се към служителите на болницата проф. Мутафчийски.
   
  Поздравления за представените данни бяха получени и от Министерство на отбраната, и от Министерство на здравеопазването.
   
  „Няма как да не ми е пълна душата, когато съм сред Вас, защото тук е моят дом. Няма как да не ме впечатлява този доклад.

  Поздравления за резултатите, поздравления за това, че сте екип. На прав път сте. Пожелавам Ви са сте живи и здрави и да Ви виждам все така усмихнати. И аз Ви обичам, да знаете”, заяви проф. Николай Петров.
   
  Зам.-министър Атанас Запрянов също сподели, че това, което е чул в отчета съвпада напълно с политиката на Министерство на отбраната.
   
  „Вие сте на правилния път и тази тенденция трябва да се съхрани.

  Зад всички тези цифри се крие политика и тенденции именно за спиране на теча, на разхищаването на пари и връщането на парите в служба на лечебното заведение, Академията и допълнителното материално стимулиране на служителите. Това е ВМА. ВМА е на Въоръжените сили - и на действащите, и на хората от резерва, и на техните семейства. Отново казвам - на правилния път и можете да разчитате на моята подкрепа”, отбеляза зам.-министърът на отбраната.

  Снимки: Вяра Йовева, фотограф на Министерство на отбраната