ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Стресът – основен фактор за появата на псориазис. 150 души прегледани безплатно във ВМА

  02.11.2017

  150 души бяха прегледани в рамките на кампанията за безплатни прегледи във Военномедицинска академия на пациенти с псориазис.
   
  Кампанията на специалистите от Клиника по дерматология е във връзка със Световния ден на хората с псориазис – 29 октомври. Поради засиления интерес от цялата страна, освен първоначално обявените дати, дерматолозите преглеждаха допълнително още 2 дни.
   
  По време на консултациите

  пациентите имаха възможност да се запознаят с всички съвременни методи за лечение на заболяването, прилагани в клиниката, която е национален център за борба с псориазиса.
   
  „Причините за появата на заболяването са различни, като основополагащ е начинът на живот. Най-често псориазисът се развива вследствие на емоционален стрес, но понякога – и след употребата на някои медикаменти”, коментира д-р Весел Кантарджиев, началник на Клиниката по дерматология. 
   
  Според статистиката,

  между 2 и 4% от българите имат псориазис. 
   
  "Тежкият псориазис е огромен проблем за пациента и за обществото, тъй като при пациента страдат социалните контакти, страда самочувствието, страдат личните контакти. За съжаление, това се отразява и на неговите близки и роднини", заяви още дерматологът.  
   
  По думите му, заболяването протича индивидуално, обикновено има епизоди на обостряне. Трябва да се знае, че освен кожата, псориазисът може да засегне ставите и вътрешните органи. Доказано е, че пациентите с псориазис вулгарис имат риск от развиване на диабет и от развиване на хипертония – ендокринии заболявания, сърдечно-съдови заболявания, с 60 – 70 %". 
   
  Окончателното излекуване на пациентите е трудно и много рядко, но вече има ефикасни методи за контрол. ВМА разполага с една от най-модерните лаборатории и с някои от най-ефективните апарати за лечение.

  Затова и препоръката ми е да не се прибягва да самолечение, а да се потърси специализирана медицинска помощ”, допълва още д-р Кантарджиев.