ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ ЧЕСТВА 123 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ

  01.12.2014

  Своята 123-годишнина от основаването си отбелязва Военномедицинска академия. Основите на военната медицина са положени на 1 декември 1891г., когато  с Указ на Цар Фердинанд е създадена Софийска обща гарнизонна болница с началник д-р Георги Золотович, участвал в изготвянето на законопроекти за здравеопазването и  един от основателите на Българския лекарски съюз.

  Днес в петте болници, три санаториума и над 20 медицински пункта на академията  работят  близо 3600  души персонал. Над  200 военни медици участват в различни болници и контингенти  зад граница – Афганистан, Мали, Кувейт, Босна и Херцеговина и др. Освен  зад граница медици от ВМА се включват активно и в специализирани  акции в помощ на местното население. През лятото на 2014 г. специалисти от Военномедицинския отряд за бързо реагиране помагаха на бедстващото население при наводненията в гр. Мизия, а военни психолози провеждаха антикризисна дейност със служителите на военния завод и местното население от Костинброд, станали  свидетели на взривния инцидент.

  Със своите съвременни диагностично-лечебни възможности ВМА е неизменен притегателен център. В последните години рязко се увеличи притокът на пациенти с тежки усложнени заболявания от цялата страна. През първото деветмесечие на 2014 г. в диагностично-лечебните блокове на многопрофилните болници за активно лечение (МБАЛ) в структурата на ВМА са извършени 174 624 амбулаторни прегледа, от които 28.88% по спешност.  В стационарите на МБАЛ са преминали общо 41 169 пациенти. В сравнение с деветмесечието на предходната 2013 г. е отчетен ръст  с 4.11% на стационарната дейност.  

  Близо половината от амбулаторните прегледи и всеки десети от пациентите, лекувани в стационарите на МБАЛ, са лица от специфичния контингент на ВМА – военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната и Българската армия.

  За деветмесечието на 2014 г. в болниците за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на ВМА  в Банкя, Хисар и Поморие, са лекувани 12 728 пациенти.  В дейността на санаториалните бази също се отчита ръст с 4.06% спрямо аналогичния период на предходната година.

  Въпреки тежкото финансово състояние ВМА продължава да поддържа високото ниво на лечебно-диагностичната  си дейност. През последните години нейните специалисти въведоха редица нововъведения в областта на диагностиката и лечението – модерни вирусологични изследвания, мониторинг на кръвната захар с инсулинови помпи, лечение на счупвания с хормони на растежа, нови оперативни техники и терапевтични методи и др. Наскоро (21.11.2013г.) екипът по трансплантология извърши 43-та си успешна трансплантация на черен дроб, която е десета поред за тази година.

  Тържественото събрание и концерт, посветени на празника на  ВМА,  ще се проведат на 1 декември, понеделник, от 10.30 ч. в Киносалона на ВМА.  В концертната програма ще участва Представителният гвардейски духов оркестър на БА. Празникът ще започне още в 10.00 ч. с поднасяне на венци пред Паметника на загиналите медицински чинове в градинката пред ВМА.