ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Стотици пациенти се изследваха безплатно във ВМА по повод Световния ден за борба с диабета

  14.11.2017

   
  Над 500 души се възползваха от безплатното измерване на кръвна захар във Военномедицинска академия в Световния ден за борба със захарния диабет.
   
  Специалистите от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната установиха наличие на заболяването при 20 от всички изследвали се в рамките на днешната кампания. Тези пациенти получиха препоръки и консуктации за последващо лечение.
   
  Кампанията е насочена именно към хората, които не предполагат, че имат захарен диабет.
   
  "Ранните стъпки в борбата с диабета могат да бъдат решаващи и да предотвраят развитието на болестта, въпреки че много хора не вярват в промяната на начина на живот като път към доброто здраве",

  категорична е проф. Ивона Даскалова – ръководител на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната и председател на Българската диабетна асоциация.
   
  "Борбата с диабета започва още от детска възраст, затова не трябва да се допуска децата да се застояват пред компютъра или пред телевизора с вредни храни и безалкохолни напитки до себе си. Създайте им култура на хранене още от най-ранни години, защото тя ще им гарантира добро здраве и качество на живот като пораснат",

  призова още проф. Даскалова.
   
  Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.