ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Проф. Светослав Николов отличен с наградата за Медик на годината на Фондация „Тодор Патрашков”

  01.12.2017

  Проф. д-р Светослав Николов – началник на Клиника „Обща урология”, бе отличен с наградата за Медик на годината на Фондация „Тодор Патрашков”.
   
  Проф. Тодор Патрашков е един от големите учители на поколения лекари, един от стълбовете, на които се гради Военномедицинска академия. 
  За първи път наградата бе връчена през 2016 г. на проф. Илия Салтиров – началник на Клиника по Ендоурология и екстракорпорална литотрипсия.
   
  Тази година призът отива в ръцете на проф. Светослав Николов и му бе връчен по време на празника на ВМА от г-жа Кристина Патрашкова, дъщеря на именития професор.
   
  Кой е проф. д-р Светослав Николов?
   
  Проф. д-р Светослав Николов е роден през 1953 г. 
  Завършва медицина в Медицинска академия-София през 1979 г. 
  Има придобити специалности по урология и военна хирургия. 
  От 1982 г. работи в Клиниката по Урология на ВМА последователно като:  клиничен ординатор, старши ординатор, началник отделение, началник клиника и началник Катедра „Урология и нефрология”. 
  От 2008 г. е началник на Клиниката по Обща урология. 
  Кандидат на медицинските науки (1992 г.), доцент (1996 г.), професер (2016 г.). 
  Бил е редовен член на  Специализирания научен съвет по хирургия към ВАК и Специализирания научен съвет по Военна медицина.  
  От 2008 г. е член на изпитни комисии за държавен изпит по урология. 
  Членува в: Българско дружество по ендоурология и ЕКЛ, Български лекърски съюз, Българско Научно дружество по военна медицина, Европейска асоциация по урология и Българско урологично дружество. 
  Участва в редакционни съвети на медицински специализирани издания, автор и съавтор на над 185 публикации, съобщения и рационализации в наши и чужди списания. 
  Владее всички оперативни методи на съвременната урология.

  Снимки: Вяра Йовева, фотограф на Министерство на отбраната