ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски бе представен пред комисията по отбрана в парламента

  22.02.2018

  Началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS бе представен в комисията по отбрана на Народното събрание.

  Това представяне ще остане в историята на комисията,

  коментира председателят й Константин Попов и поясни, че проф. Мутафчийски е първият генерал след законодателните промени, направени миналата година, съгласно които офицерите, след удостояване с висше военно звание с указ на президента, се представят в Комисията по отбрана.

  Военномедицинска академия се е утвърдила като един от стълбовете на националната ни сигурност и като европейското лице на българското здравеопазване. Тя се нарежда сред най-предпочитаните лечебни заведения в страната – място, извоювала на базата на дългогодишните традиции и широко отворените врати – не само за контингента на Въоръжените сили, но и за гражданското население на страната.

  Това заяви заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и добави, че с цел избор на най-подходящ офицер за началник на ВМА комисия, назначена със заповед на министъра на отбраната, извърши предварителен подбор и номинация на офицери за заемане на длъжността.

  Впечатляващата биография на бригаден генерал професор доктор Венцислав Мутафчийски, както и качествата на добър стопанин и администратор, демонстрирани до момента, са една много добра база за отговорния пост, който заема.

  Вярвам, че със своята ясна визия и национална отговорност бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски ще продължи дейността си по изграждане и развитие на военномедицинските способности на Република България, допълни още заместник-министърът, представяйки пред депутатите началника на ВМА.

  За мен е чест да бъда сред вас и да бъда първият български генерал, представен на народните избраници в качеството си на произведен с висше офицерско звание.

  За мен днес е особено вълнуващ ден и въпреки, че се смятах, че съм много закоравял в изявите, наистина почувствах истинско вълнение от тържествеността и от смазващтата отговорност, която се усеща при връчването на пагоните, коментира от своя страна бригаден генерал Мутафчийски.

  Той изтъкна, че още, когато постъпил в редовете на Българската армия, знаел, че трябва да носи с чест пагоните на български офицер:

  Сега тази чест, която ми беше оказана, я възприемам като по-висока отговорност, която се изисква от мен. Защото нося отговорност не само като лекар, не само като ръководител на клиника, не само като ръководител на катедра, а като началник на едно от най-авторитетните лечебни заведения в страната

  лечебно заведение, което отдавна е станало марка за качество на лечение и неизменна част от националната сигурност на страната, безценна и неотменна част в редовете на Въоръжените сили.

  Пред членовете на комисията началникът на ВМА изтъкна основните тези, които е застъпил в концепцията си,

  а именно: продължаване и затвърждаване на финансовата стаболност на ВМА; съхраняване на кадрите във ВМА и създаване на възможност за устойчиво кариерно развитие; превръщането и утвърждаването на ВМА като високотехнологична болница; ВМА да бъде на висотата да отговори на очакванията на нашите съюзници от НАТО и да укрепва бойната готовност.

  Народните представители останаха впечатлени от презентацията на професор Мутафчийски и му пожелаха успех във високоотговорната длъжност.

  Снимки: Вяра Йовева, фотограф на Министерство на отбраната