ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Поклон пред Докторския паметник: Вечна им памет, те извоюваха нашата свобода!

  02.03.2018

  Медицински специалисти от Военномедицинска академия участваха в традиционното поклонение пред Докторския паметник в София, организирано от Българския червен кръст по повод 140-тaта годишнина от Освобождението на България.

  Преди поднасянето на венците свещенослужители от храма “Свети Николай” отслужиха панихида в памет на загиналите, а офицери и гвардейци от Националната гвардейска част отдадоха военни почести.

  Официалната церемония, на която присъства и началникът на ВМА бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски, е скромен акт на благодарност и признателност към подвига и паметта на загиналите за Освобождението лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари.

  Вечна им памет, те извоюваха нашата свобода!
   
  Докторският паметник в София е създаден около 1882-1883 г. по идея на руски лекари – участници във войната, които решават да увековечат паметта на своите бойни другари, загинали при изпълнение на хуманния си дълг. Открива се подписка, в която участват и много българи.

  Заедно със събраните средства у нас се получава и проектът на руския архитект Антон Осипович Томишко. Главният архитект на София Колар организира построяването на паметника от бял песъчлив камък във формата на четиристенна пресечена пирамида.

  Върху каменните блокове са изсечени фамилиите и инициалите на 531 души, т. нар. “медицински чинове”, загинали през Освободителната война.

  Сред тях стои и името на възпитаника на Московския университет, лекаря на Българското опълчение, героя-патриот д-р Константин Везенков.

  На четирите страни на паметника са обозначени местата, където са загинали най-много медици – Плевен, с. Мечка, Пловдив и връх Шипка.