ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  На 3-ти март: „Мила Родино“ отекна от България до Афганистан

  03.03.2018

  В деня на Националния празник – 3-ти март, националният химн „Мила Родино“ отекна от България до Афганистан.

  Наред с честванията в страната по случай 140-тата годишнина от Освобождението на България, празникът беше отбелязан и от българските военнослужещи от 35-ия контингент на Въоръжените сили, които участват в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан.

  След издигане на националния флаг, старши националният командир полковник Георги Маргитин направи кратък исторически преглед на събитията около Освобождението на Родината и награди с грамоти военнослужещи от контингента.

  Поздравления по случай Деня на Освобождението и увереност в успешна и достойно изпълнена мисия изрази в адреса си до българските военнослужещи и началникът на ВМА бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски.

  По време на честването ст. серж. Яна Иванова – медицинска сестра, част от състава на ВМА и от мисията в Афганистан, успя да изненада всички присъстващи с вкусна българска питка, украсена с патриотични елементи в цветовете на националното знаме.

  В момента ВМА има общо трима представители на мисия в Афганистан. Освен ст. серж. Яна Иванова, подп. д-р Йордан Йорданов и майор д-р Стефан Колчев допълват медицинския екип, който се грижи за здравето на 35-ия български контингент.

  Българските военни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си.

  Това е изключителен атестат за високия рейтинг не само на ВМА, но и на Българската армия при участието в международни мисии.

  Освен в горещите точки на света, нашите военни лекари са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време – при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други.