ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА с изложба по случай Деня на здравния работник: 140 години военномедицинска служба в България

  04.04.2018

  Военномедицинска академия отбеляза в аванс 7 април – Деня на здравния работник с откриването на изложба, посветена на 140-тата годишнина от създаването на военномедицинската служба в Република България.

  На откриването присъсваха и студентите от специалности „Военен лекар”  и „Медицинска сестра”. Обучението им стартира през миналата година, благодарение на тристранно сътрудничество между ВМА, ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” и Медицински университет  "Проф. д-р П. Стоянов" – Варна.

  Имам честта да открия една специална изложба, която е в контекста и на честванията на 140-тата годишнина от създаването на Българската армия, коментира във встъпителното си слово началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  Изложбата е запечатала едни от най-интересните и вълнуващи моменти от историята на военномедицинската служба на страната ни, от учения и задгранични мисии на българските военни медици и завършва с фотоси на студентите – бъдещето на медицинската служба.

  Неслучайно тази изложба се казва „Начало без край” – знаем кога е началото, но няма да има край, отбеляза професор Мутафчийски.

  Той изтъкна, че

  през годините ВМА доказа, че е едно достойно лечебно заведение, което няма аналог в България.

  Що се отнася до мисиите ни зад граница – и в момента 12 души от състава на ВМА изпълняват такива. Предстои нов, четиричленен екип, да замине за Мали.

  Тази година празникът на здравните работници протича под мотото на СЗО за повсеместна и качествена медицинска помощ навсякъде и за всички. Ние приехме това мото още от минаналата година, защото разбирането на ръководството на ВМА е, че всеки военнослужещ залсужава да получи еднаква медицинска помощ, независимо в коя точка на България се намира, подчерта още бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски и акцентира върху развитието на периферните болници.      

  Всички тези постижения на институцията не могат да се случат без вашето участие и усърдие, колеги. Тези пациенти идват тук заради добрите ви грижи и професионализъм, за което аз ви благодаря,

  обърна се началникът на ВМА към личния състав на болницата и пожела светли празници.
   
  По случай 7-ми април служители на ВМА бяха удостоени с награди от министъра на отбраната за висок професионализъм и постижения в службата.
             
  Знака на ВМА получи Вяра Йовева, фотограф на министерство на отбраната, с чието съдействие бе реализирана и днешната изложба.

  Снимки: Вяра Йовева, фотограф на Министерство на отбраната