ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Изкуството като хоби на лекарите

  17.04.2018

  Творческо събитие, организирано от Български лекарски съюз под надслов „Футурология в бяло“, събра известни български лекари, които освен медицинското си призвание, са избрали и пътя на духовността, изразявайки емоциите си чрез различни творби в сферата на литературата, изобразителното изкуство, фотографията и други.

  В творчеството на лекарите е заложена идеята за бъдещето на медицина, пречупено през футурологичната призма на емоцията и изразено посредством таланта на всеки един медик.

  В рамките на събитието бе открита и изложба на художествени фотографии на проф. д-р Георги Байчев, част от екипа на Клиника по Гръдна хирургия на ВМА.

  Първите си любителски снимки прави още като ученик. С цифрова фотография обаче започва да се занимава заради работата. "Водех кръжок по хирургия и трябваше да се снимат етапи от операциите с цел направата на постери. Тогава си купих и първия цифров фотоапарат", спомня си проф. Байчев и добавя, че за него фотографията е хоби, с което се забавлява.

  Фотографията е призвание, както лекарската професия...

  Фотографията е най-важното от маловажните неща, защото това хоби ни дава възможност да оцеляваме и да се забавляваме", категоричен е проф. Байчев. И признава, че за него по-хубава почивка от това няма: "Два часа свободни да имам, грабвам фотоапарата и се скривам в гората. Стига ми, когато пътувам например, да спра, да вляза за половин час в едно малко поле и да се презаредя. Това ни спасява, иначе как да изляза от матрицата, като съм по цял ден в онкологията. Всеки ден рак, рак, и рак...", допълва още лекарят.