ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  „Лекари за пример”: Проф. Евелина Одисеева сподели опита си със студенти по медицина

  17.05.2018

  Проф. Евелина Одисеева – част от екипа на реанимацията на ВМА, представи пред студенти пътя си в медицината.

  Тя се включи в инициативата на Асоциацията на студентите-медици в България – София и медицински факултет на МУ-София – „Лекари за пример”.

  Основната й цел е да представи на студентите-медици възможността да останат и да се развиват в България чрез примера на онези лекари, които през кариерата си непрестанно работят за развитието на медицината и здравеопазването в България и са се утвърдили като специалисти не само в България, но и в чужбина.

  Защо избира медицината – и то в България, а не в чужбина? За пътя от провинциалната болница до голямата ВМА. За най-тежките моменти в работата, за радостта и удовлетворението след добре свършената работа, за учителите в живота, за пациентите, екипа, приятелите и семейството – това бяха само част от темите, които проф. Одисеева засегна в едночасовия си разговор с младежите.

  Започвайки презентацията си, проф. Одисеева се връща в студентските си години и споделя, че едва в 4-ти курс, след изпит по кожни болести, е осъзнала защо учи медицина.

  Първата си работа започва в болницата в Пазарджик, където вижда какво ли не. Спомня си работата с всякакви пациенти по отношение на заболявания, спомня си 66-часовите разположения от петък до понеделник, спането на носилки в болницата между апендиксите, успойките от новородено бебе до 100-годишен човек.

  Извънреден труд колкото искаш. През 1994 г. станах началник на Отделението по анестезиология и интензивна терапия в болницата в Пазарджик и тогава видях медицината от другата страна, коментира проф. Одисеева.

  10 години по-късно напуска и известно време работи в Тунис.

  Никога не съм си и мечтала, че мога да отида във ВМА, признава тя. Но предложението не закъснява. Кариерата си във военна болница започва, причислена към екипа на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия, където заедно с проф. Никола Владов и проф. Венцислав Мутафчийски започват да правят чернодробни трансплантации.

  Болницата е моето второ семейство, там съм прекарала повече време, отколкото с децата и близките ми. Затова помнете – бъдете добри приятели и колеги. Болните идват и си отиват, ние оставаме. Бъдете добри приятели, помагайте си, учете се един друг. И още един съвет – винаги възприемайте пациента като ваш близък. Винаги се отнасяйте с него, така както бихте искали да се отнасят с вас. И следвайте мечтите си, обърна се проф. Одисеева към бъдещите лекари.