ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА потвърди ангажиментите си относно здравната помощ за българското национално малцинство в Сърбия

  25.06.2018

  Началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS бе част от официалната делегация на президента Румен Радев по време на двудневното му посещение в Република Сърбия на 21 и 22 юни 2018 г.
   
  В рамките на визитата една от основните теми, засегнати по време на разговорите с сръбския президент Александър Вучич, бе именно здравното обслужване на българското национално малцинство в Сърбия.
   
  Бригаден генерал професор Мутафчийски се срещна с представители на ръководството на ВМА-Белград, пред които представи опита на ВМА в съвременните условия. На следващия ден посети и поликлиниката в гр. Димитровград, като на място се запозна с условията, при които се лекуват нашите сънародници там.
   
  Двете делегации потвърдиха ангажимента за увеличаване на средствата за здравеопазване в местните медицински пунктове и за създаване на възможност специалисти от ВМА-София да извършват профилактични регулярни прегледи на място.
   
  ВМА продължава и разширява възможностите за прегледи, не само за жителите на гр. Босилеград, а и за всички останали, коментира проф. Венцислав Мутафчийски.
   
  Той припомни, че от около година има ясно изграден регламент, по който се осъществява здравната помощ на нашите сънародници. Молби за преглед и лечение се приемат от консула на Генералното ни консулство в Ниш в изнесените консулски дни в Димитровград и Босилеград. Въз основа на молбите всяка седмица се изготвят списъци, които се утвърждават от ГК Ниш и се изпращат във ВМА.