ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Световен ден на първата помощ – всеки може да спаси живот!

  08.09.2018

  Да спасиш живот, без да си лекар? Подвиг като този е по силите на всеки – трябват само кураж, хладнокръвие и познания как да помогнеш в критичната ситуация. На 8 септември, за 19-ти пореден път, Червеният кръст и Червеният полумесец отбелязват Световния ден на първата помощ.

  Мотото тази година е „Първи действия при пътнотранспортни произшествия”. „Черната” статистика у нас показва, че всяка седмица войната по пътищата взема повече от 15 жертви и изпраща 150 души в болница с тежки травми.

  Обучението по първа помощ е кауза и за Военномедицинска академия.

  От 2017 г. насам ВМА и най-голямата мотоорганизация в България “Sofia Riders” застават рамо до рамо в битката за спасяването на човешки животи на пътя. Последното от серията съвместни обучения по „Първа помощ” бе преди по-малко от седмица в столицата. А инициативата ще продължи с още курсове извън София – в градовете, където ВМА има болници.

  Специалистите от Академията помагат с ноу-хау и при подготовката на бойни санитари, които тренират да спасяват живот както на фронта, така и при бедствия, аварии и катастрофи в мирно време.