ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА събра водещи специалисти на симпозиум „Ендоурология и Минимално инвазивна хирургия”

  27.04.2015

  На 23 и 24 април 2015 г. в гр. София се проведе 6-ият симпозиум “Ендоурология и минимално инвазивна хирургия”, организиран от Военномедицинска академия-София, Катедрата по урология и нефрология на ВМА, Секцията по уролитиаза на Европейската асоциация по урология (EULIS), Групата за изследване на уролитиазата в Югоизточна Европа (SEGUR) и Българското научно дружество по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия.

  Симпозиумът се проведе под почетното председателство на началника на Военномедицинска академия бригаден генерал член кореспондент професор Николай Петров.

  През първия ден на симпозиума бяха демонстрирани ендоскопски методи за лечение на уролитиазата – перкутанна нефролитотрипсия и ретроградна интраренална хирургия. Операциите бяха извършени в операционния център на Клиниката по Ендоурология и ЕКЛ на Военномедицинска академия-София от съвместен екип на клиниката и водещи европейски специалисти в областта на ендоскопското лечение на уролитиазата – проф. Андреас Сколарикос (Гърция) и проф. Кемал Сарика (Турция).

  През втория ден на симпозиума участниците в симпозиума имаха възможност да наблюдават демонстрации на ендоскопски методи за диагностика и лечение на заболявания на долния уринарен тракт. В операциите участваха екип уролози от ВМА и специалисти от Англия и Гърция – проф. Марк Синк и проф. Атанасиос Папацорис.