ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Здравно реалити: Ендокринолози от ВМА прегледаха безплатно десетки в Сапарева баня

  01.10.2018

  Специалисти от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на ВМА с поредна превантивна кампания.

  Този път д-р Мариана Йончева и д-р Иванина Арабаджиева се включиха в здравното реалити на БНТ "Зелената линейка" в град Сапарева баня.

  От безплатните консултации за проблеми с щитовидната жлеза успяха да се консултират десетки жители и гости на курортния град.

  Като обобщение от кампанията може да се направи, че сред местните жители заболяванията на щитовидната жлеза са широко разпространени. Сред причините може да се наредят географскотоположение и ниското съдържание на йод в местните минерални извори.

  При две трети от прегледаните пациенти бяха установени промени в паренхима на щитовдината жлеза. При повечето бяха диагностицирани и възли в желзата, а при някои имаше и дифузни промени в паренхима, насочващи за автоимунен тиреоидит на Хашимото.

  Това е поредната кампания на ендокринолозите от ВМА, като ежегодно се провеждат по няколко такива, посветени на различни социалнозначими ендокринни заболявания.

  Според специалистите от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната, през последните години честотата на заболяванията на щитовидната жлеза расте. Затова те трябва да се търсят дори при най-дискретни оплаквания, тъй като могат да бъдат причина за проява или влошаване на артериалната хипертония, ритъмни нарушения на сърдечната дейност, проблеми със зачеването и други.

  Лекарите са категорични, че профилактичните прегледи са гаранция за добро здравословно състояние.

  По думите им, не е необходимо да чакаме да се появят оплаквания и чак тогава да потърсим лекарска помощ - чрез ранна диагностика много болести могат да се овладеят, преди да са довели до необратими промени в организма.