ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Мотористи подкрепиха информационна кампания на ВМА за донорството

  13.10.2018

  Десетки мотористи от „Sofia Riders” се включиха в информационна кампания за донорството, организирана от ВМА.

  На днешната дата - 13 октомври, Съветът на Европа чества за 19-та поредна година Европейския ден на органното донорство и трансплантация и отново ще даде публичност на каузата. Целта на международното му отбелязване е насърчаване на публичния дебат и подпомагане на близките за вземане на информирано решение в изключително тежките за тях моменти, което може да бъде животоспасяващо за чакащите трансплантация.

  Днешната среща във ВМА е по инициатива на самите мотористи и се провежда за втора поредна година. Любителите на високите скорости не са съгласни с квалификацията, която често им се дава, а именно „донори”.

  Статистиката показва, че за 11 години във ВМА няма нито един донор-моторист.
  Данните изнесе по време на дискусията доц. Ивелин Такоров – ръководител на Клиника по коремна хирургия и част от трансплантационните екипи на ВМА.


  „Вив ВМА до момента сме извършили чернодробна трансплантация на  63-ма пациенти. На годишна база обаче това е малко, тъй като няма реализирани достатъчно донори”, коменетира трансплантологът.

  Той подчерта, че идеята на отбелязването на този ден е именно, за да се покаже на обществото колко важен е този процес – и за напредъка на медицината, и за нуждаещите се пациенти.

  „Защото едни органи, които са ненужни вече на пациентите с мозъчна смърт, могат да спасят едновременно няколко човешки живота. Тази идея вече се е възприела от обществото и ние имаме пълната му подкрепа”, допълни още доц. Такоров.

  Д-р Сибила Маринова – началник на отделението по „Анестезиология и интензивно лечение“ в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и координатор по донорство за област Велико Търново, също засвидетелства подкрепата си за подобни инициативи.

  „Основна идея е хората да познават значимостта от донорството, за да може всеки от нас да направи съзнателен и информиран избор, ако изпадне в ситуация, в която трябва да вземе решение за даряване на органите на свой близък”, коменитра тя.

  На срещата присъства и червената легенда Джони Велинов, на когото преди 11 години е направена чернодробна трансплантация във ВМА. Той успя да трогне аудиторията с личната си история и с емоциите, които е изпитал покрай интервенцията. Не можа обаче да опише с думи благодарността си към лекарите и близките на донора:

  „Това не може да оцени, няма равностойност. Благодарение на тези хора живея втори живот.

  Всеки си мисли, че на него няма да се случи, но никой не е застрахован. Трябва да е ясно – един умира, но дава живот на трима-четирима други.”