ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Уникални операции на конгреса по гастроентерология в София

  15.10.2018

  Водещи специалисти от Лион и Осло оперираха на живо пред участниците в XIII-тия Национален конгрес по гастроентерология, който се проведе между 11 и 13 октомври в София.

  Live демонстрациите, традиционно, бяха големият акцент по време на престижния форум. Лектори в него бяха лекари от България, Швейцария, Италия, Франция, Испания, Австрия, Израел, Великобритания и Русия.

  „И двете манипулации, които проследихме на живо, са уникални сами по себе си, защото спестяват тежки и класически операции на пациентите.

  Колегите от Франция и Норвегия демонстрираха страхотна техника. Например, хранопроводна патология, която преди се е оперирала за 6 часа, в момента се отстранява за 30 минути”, коментира началникът на Клиниката по гастроентерология и хепатология във ВМА проф. д-р Крум Кацаров.

  Операциите, предавани чрез телемост от болницата „Edouard Herriot” в Лион и „Rikshospitalet” в Осло, имаха шанса да наблюдават и много млади гастроентеролози.

  При едната шанс за пълноценен живот получи пациент с ахалазия – патология на хранопровода, която не позволява на храната свободно да преминава през него. Щадящата операция бе извършена без външни разрези, само за минути.

  При втората live демонстрация бе отстранен голям полип на хранопровода. „Подобни класически операции са много скъпи, дълги и водят до редица усложнения. Сега полипът бе премахнат за едва 40 минути, а пациентът ще бъде изписан само след 2 дни”, разкри професор Кацаров.

  Друг важен акцент на конгреса бе битката с хепатит B и C – скринингът, лечението и проследяването на пациентите.

  Интерес предизвикаха и презентациите, посветени на динамиката на неалкохолната стеатозна болест на черния дроб, както и иновативните терапии при редките, но значими заболявания като Болест на Крон и улцерозен колит.