ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Специалистите по авиационна и морска медицина – все по-ценни и дефицитни

  22.10.2018

  Десетки специалисти от цялата страната се включиха в XII-тата Национална конференция по авиационна, морска и космическа медицина,

  която се проведе в периода 18-20.10.2018 година в БПЛР-Банкя.

  Форумът се провежда в духа на 25-тата годишнина, която Българско сдружение по авиационна, морска и космическа медицина отбелязва през тази година. Председателят на сдружението професор Любомир Алексиев благодари на всички членове за усърдната работа: „Работим в тежки условия, в трудни икономически времена, но благодарение на вас и вашия ентусиазъм поддържаме тези специалности”.

  Конференцията, която се провежда под патронажа на началника на ВМА, бе уважена от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, главният секретар на Министерство на здравеопазването професор Красимир Гигов и други официални лица.

  Това са малки, не особено популярни специалности, но това не ги прави незначителни, даже напротив. Занапред ставате все по-ценни и дефицитни.

  Това би трябвало да ви даде самочувствие за работата. Защото не може да съществува авиация, без авиационна медицина, няма как да имаме морски транспорт без морска медицина. По отношение на космическата медицина - благодарение на усилията и ентусиазма на много хора и в тази област имаме развитие, коментира бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н, FACS, който откри форума.

  Като светъл лъч той определи наличието на Катедра по медицина на бедствените ситуации и морска медицина в МУ-Варна.

  Това е заявка за бъдещето и ясното отношение на този университет за развитието на тази специалност. Неслучайно ВМА е в тристранно споразумение с него като един от най-активните и според мен – най-добрият медицински университет в България, подчерта началникът на ВМА.
  Подкрепа и поздравления от страна на Министерство на здравеопазването засвидетелства главният секретар на ведомството професор Красимир Гигов:

  „Министерството с изключително голямо внимание следи развитието на тези специалности. Благодаря на ВМА и на бригаден генерал Мутафчийски, че намират сили и средства в това трудно време да развиват  тези изключително важни направления”.

  По време на конференция бяха изнесени различни доклади, обхващащи основните дискусионни въпроси от трите специалности:  „Влияние на космическата радиация върху авиацията и космонавтиката";

  Влошаване на здравето на пътници по време на полет и оказване  медицинска помощ  - правномедицински аспекти";

  "Медицинско осигуряване на полети по време на съвместни учения"; „Съвременни подходи при обучението на пилоти за пространствена дезориентация"; „Динамика в заболяванията, лекувани с хипербарна оксигенация в отделенето по хипербарна и морска медицина на МБАЛ Варна към ВМА"; „Антиоксидативната диета, като превантивен фактор на декомпресиония риск при водолази"; „Анализ на повишените стойности на кръвното налягане и теглото сред плавателния състав";

  "Пожарите на плавателни съдове –предизвикателство за медика и екипажа при оказване на първа помощ"; 

  „Съдебномедицинска характеристика на травматичните увреждания на пилоти при авиационни произшествия" и други.