ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Обучение във ВМА: Шофьори тренираха гасене на пожар в линейка

  06.11.2018

  Служители от  „Транспортно осигуряване” на ВМА преминаха обучение за реакция при възникнал пожар в линейка и лек автомобил.

  Пoжapът e eдин oт нaй-paзпpocтpaнeнитe pиc?oвe в cъврeмeннoтo eжeднeвиe.  Изключително опасно е да се гаси oгън, a?o нe знaeм пpaвилнo нeгoвия изтoчни? и ?a? дa дeйcтваме в oпpeдeлeнa cитyaция.

  Именно това е и целта на проведеното във ВМА занятие  - да се повиши квалификацията на шофьорите и безопасността  на пациентите и на медицинските служители в „Спешна помощ”.

  Често пъти пожарогасителят се пренебрегва и се възприема като излишен аксесоар в автомобила, който заема ненужно място в багажника.

  Но той е абсолютно задължителна част от оборудването, както и наше задължение е да знаем как да боравим с него, коментира полк. доц. д-р Владимир Василев, д.м. – заместник-началник на ВМА по диагностично-лечебната дейност и началник на Клиника по пластична хирургия.

  Той изтъкна, че

  ВМА непрекъснато залага на обучението на своите кадри – независимо дали става дума за медицински специалисти или не.

  Шефьорите не са професионалисти в гасенето на пожари, но те трябва да са подготвени за бърза реакция при една такава ситуация. Защото никой не е застрахован.

  Само преди няколко месеца имахме подобен инцидент с наша линейка. За щастие – премина без пострадали хора и с леки щети, благодарение на добрата реакция на шофьора. При друг случай, наша линейка се отзовава на сигнал, при който нито в горящата кола, нито в други, които са спрели, има пожарогасител. Ето в такива ситуации подобна подготовка си казва думата.

  Затова е важна натренираността на хората и затова се правят и подобни тренировки,

  подчерта полк. доц. Василев.