ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  „Равнис!” по големите за бъдещите военни лекари

  03.12.2018

  „Равнис!” по големите – това е командата за бъдещите военни лекари навръх 127-мата годишнина на Военномедицинска академия.

  Честването на празника на ВМА започна с вдъхновяващ урок за успешните мисии на медика – и в операционната, и на фронта. „Стартираме серия от представяния на нашите най-изтъкнати лекари”, обяви от пред студентите от първи и втори курс в специалност „Военен лекар” началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски, FACS.

  Как се случва чудото на втория живот и колко време е нужно, за да се създаде школа по чернодробни трансплантации? Своя път в медицината пред курсантите разкри проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

  Дори навръх празника на Академията – 1 декември, талантливият хирург и екипа му дадоха шанс за възкресение на жена, благодарение на 65-тата трансплантация на черен дроб във ВМА.

  По какво си приличат битките на фронта и в операционната пък пред бъдещите военни доктори разкри коремният хирург капитан д-р Георги Попиванов от Клиниката по ендоскопска хирургия, който има няколко мисии в Афганистан зад гърба си.

  „2018-та бе година на подем за ВМА”, обяви пред курсантите бригаден генерал проф. д-р Мутафчийски. И им напомни, че благодарение на няколкогодишни усилия, военните лекари ще специализират и правят академична кариера значително по-лесно.

  „Всичко е във вашите ръце. Военната медицина е много справедлива система. Даваме ви равен шанс и вие трябва да сте готови за всички предизвикателства!”, категоричен бе началникът на ВМА.