ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Фотоизложба отваря сърцата ни за донорството

  23.01.2019

   

   

  Фотоизложба „Дари живот", посветена на донорството бе открита в Народното събраниеот председателят на законодателния орган на Република България Цвета Караянчева.

  В изложбата резонно място намериха и мигове от операционната на ВМА, хванати по време на една от последните чернодробни трансплантации в болницата.

  На откриването на изложбата присъстваха професор Никола Владов и професор Крум Кацаров. За 10 години екипите на ВМА превърнаха трансплантацията на черен дроб от „чудо”, както бе определяна в началото, в една рутинна дейност.

  Целта на инициатива е да насочи вниманието към добрите практики при реализирането на донорски ситуации и увеличаване на броя донори, както и към проблемите и мерките за преодоляването им.

  „Българинът е човек с широко сърце, българинът дарява, но трябва да бъде малко повече информиран. Аз също имам приятели, които са трансплантирани и те наистина водят пълноценен живот. Трябва да върнем живота на тези хора с всички сили.

  Нека да се обединим, нека да отворим сърцата си и нека да бъдем добри”,

  заяви по време на откриването на изложбата Цвета Караянчева.
  За обединение на институциите призова и заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков: „С тези обединени усилия целта е да постигнем това, към което се стремим –

  да дарим живот и хората, които имат проблеми - да имат шанс това да се случи в България”.