ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Професор Валтер Клепетко посети ВМА и се запозна с пулмолозите, част от екипа за белодробни трансплантации

  25.01.2019

  Пулмолози от ВМА ще започнат обучение в областта на белодробната трансплантация, което ще се проведе в Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница във Виена.

  По-рано през деня министър-председателят Бойко Борисов и здравният министър Кирил Ананиев се срещнаха с професор Валтер Клепетко – ръководител на австрийската клиника и президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации. Подписано бе и споразумение за стартиране на квалификационния курс, в който ще участват и хирурзи от „Света Екатерина”.

  Целта е до края на 2020 г. или най-късно в началото на 2021 г. белодробни трансплантации да се извършват в България. Дотогава до петима нуждаещи се пациенти всяка година ще се оперират в клиниката във Виена. Екипът на професор Клепетко има сериозен опит в обучението на медици за осъществяване на белодробна трансплантация. Подобни курсове вече са преминали специалисти от Чехия, Унгария, Словения, Гърция.

  Професор Клепетко се запозна на място с възможностите и апаратурата, с която разполага Отделението по бронхология към Клиниката по пневмология и фтизиатрия на ВМА.

  Имаше възможност да посети и реанимационните боксове, с които разполага болницата и да разговаря с белодробните специалисти д-р Христо Йорданов и д-р Пламен Титоренков.
   
  Той изтъкна, че при белодробната трансплантация много важно е обгрижването на пациента след нея: Идеята не е да направим първата трансплантация на бял дроб в България, а да имаме екип, който да извърши много такива операции. Истинското изкуство е в съвместната работа на хирурзи, пулмолози, патолози, имунолози.
   
  Полковник доцент д-р Владимир Василев, заместник-началник на ВМА, изрази

  готовността на Академията за пълноценно включване в процеса на белодробна трансплантация:

  Имаме необходимите специалисти – млад и енергичен екип, които, разбира се, ще се обучат допълнително във Виена. Предвидили сме закупуването на нов ригиден бронхоскоп с висока резолюция. Готови сме да колаборираме много тясно с колегите от „Св. Екатерина”.
   
  Доцент Василев изтъкна, че ВМА има богат опит с чернодробните трансплантации и екипната дейност при тях: За последните 11 г. сме присадили черен дроб на близо 70 души.

  Тренирани сме за всяка стъпка – работа с пациентите преди присаждането, експлантиране и трансплантиране на органите

  (за което работим в тясно сътрудничество с Военновъздушните сили и покриваме цялата страна), самата трансплантация и проследяването след нея.