ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Как да се предпазим от грип? Десетки прегледани безплатно във ВМА!

  31.01.2019

  Над 40 души с различни оплаквания – висока температура, главоболие, болки в гърлото и други, преминаха безплатни консултации за грип и остри респираторни заболявания при специалистите от Катедра инфекциозни болести към ВМА-София.

  Повечето прегледани бяха в зряла, работоспособна възраст, преобладаващо от столицата. Оказа се, че над половината от посетилите грипния кабинет са с грипоподобни оплаквания от над една седмица.

  Пациентите, при които се доказа грипна инфекция бяха хоспитализирани.

  Специалистите от Катедра "Инфекциозни болести" при ВМА-София препоръчват като превантивни мерки по отношение на грипната инфекция спазването на няколко простички правила.

  По възможност по време на грипната епидемия да се избягват затворените обществени места като молове, кина, театри, ресторанти, барове, градски транспорт. Носенето на маска в затворените обществени места също помага, но тя трябва да се сменя с нова на всеки 2-3 часа.

  Отличната хигиена на ръцете, честото проветряване на дома и работните помещения, приемът на повече течности, плодове и зеленчуци също служат като превенция в сезона на грипните заболявания.

  И не на последно място в съветите на специалистите е по-малко стрес и повече положителни емоции.

  Извън кампанията, всеки нуждаещ се може да получи помощ в Грипния кабинет на Катедра инфекциозни болести към ВМА-София.