ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Поклон пред загиналите за Освобождението на България медици

  28.02.2019

  Медицински специалисти от Военномедицинска академия участваха в традиционното поклонение пред Докторския паметник в София, организирано от БЧК по повод 141-вaта годишнина от Освобождението на България.

  Преди поднасянето на венците бе отслужена панихида в памет на загиналите, а офицери и гвардейци от Националната гвардейска част отдадоха военни почести.

  Официалната церемония, на която присъстваха началникът на ВМА бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS и неговите заместници – полковник доцент Владимир Василев и полковник доцент Георги Попов, е скромен акт на благодарност и признателност към подвига и паметта на загиналите за Освобождението лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри, самарянки и санитари.

  Вечна им памет, те извоюваха нашата свобода!

  Като военни медици, за нас е особена чест да присъстваме на този ритуал, защото никога не трябва да забравяме откъде произлизат нашите корени, коментира бригаден генерал професор Мутафчийски.

  Той изтъкна, че след Освобождението медицинската служба на Българската армия е формирана по руски модел: Неслучайно повечето от нашите лечебни заведения тогава носят имената на руски лекари. Някоиот тях са ги запазили и до днес, например една от най-престижните болници – „Н.И. Пирогов”, носи името на руски военен лекар.

  Ние сме длъжни да отдадем почит на нашите колеги, загинали за свободата на България - повечето имена, изписани на паметника, са руски, но ние не бива да забравяме и украинските, румънските и финландските медици, дали живота си в тези битки. Ние сме длъжни да запазим паметта им в своите сърца, да предадем нашите чувства на следващите поколения, за да не се забравя техния подвиг, изтъкна още началникът на ВМА.

  Никога не трябва да забравяме нашата история, защото народ, който забравя историята си, няма бъдеще. Това е и в професионалната сфера. Във военната медицина има силни традиции и въпреки бурното й развитие в последните години, ние не трябва да забравяме откъде сме тръгнали, добави още бригаден генерал професор Венцислав Мутафчийски.
   
   
  Докторският паметник в София е създаден около 1882-1883 г. по идея на руски лекари – участници във войната, които решават да увековечат паметта на своите бойни другари, загинали при изпълнение на хуманния си дълг. Открива се подписка, в която участват и много българи.
   
  Заедно със събраните средства у нас се получава и проектът на руския архитект Антон Осипович Томишко. Главният архитект на София Колар организира построяването на паметника от бял песъчлив камък във формата на четиристенна пресечена пирамида.
   
  Върху каменните блокове са изсечени фамилиите и инициалите на 531 души, т. нар. “медицински чинове”, загинали през Освободителната война.
   
  Сред тях стои и името на възпитаника на Московския университет, лекаря на Българското опълчение, героя-патриот д-р Константин Везенков.
  На четирите страни на паметника са обозначени местата, където са загинали най-много медици – Плевен, с. Мечка, Пловдив и връх Шипка.