ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ВМА изпрати 20-и екип от военни медици на мисия в Мали

  11.03.2019

  Нов екип от четирима български военни медици замина за Мали. За 20-и път от 2013 г. насам наши специалисти участват в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на африканската държава.

  Поредният екип ще се грижи за здравето на личния състав на щаба на операцията, който е базиран в столицата Бамако. Продължителността на мисията е 4 месеца, а смяната на военните медици става на ротационен принцип.

  „Успех и ви очакваме да се завърнете живи здрави! Пожелавам ви да затвърдите доброто представяне на екипа ни, който в момента е в Мали. Традиционно, българските медици защитават достойно името на родината при мисии зад граница”, пожела на четиримата полковник доц. д-р Димо Димов, д.м., началник на Катедра „Медицина на бедствените ситуации” във ВМА.

  Българските военни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии в чужбина повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Освен в горещите точки на света, нашите военни лекари са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време – при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове.

  Работата при екстремални условия е не просто приключение, но и изпитание на личностните качества и професионализма. По време на мисии българските медици „под пагон” непрекъснато доказват, че военната медицина е не просто специалност, а отговорна кауза, достъпна само за най-смелите специалисти, които рискуват живота си за другите, вземат най-бързото и най-животоспасяващото решение в екстремна ситуация.