Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Армейски сърца спасяват животи във ВМА

  14.06.2019

  Армейски сърца се обединиха зад каузата „Дари кръв, спаси живот!” навръх 14 юни – Световния ден на кръводарителя. Представители на футболен клуб ЦСКА и лекари под пагон от Военномедицинска академия (ВМА) дадоха личен пример как един благороден жест може да даде шанс за живот на много болни в беда.

  Традиционната кампания на Центъра по трансфузионна хематология подкрепиха легендата на „червените” Георги Велинов, треньорът от школата на ЦСКА Атанас Борносузов и други представители на клуба. Коремният хирург капитан д-р Даниел Стефанов и негови колеги под пагон пък доказаха, че военните лекари спасяват животи не само с професионализма, а и с благородството си.

  Зад каузата застанаха и от Командването на силите за специални операции, като екип на Кръвния център ще отиде на място в Пловдив на 21 юни при командосите, които искат да спасят тежко болни пациенти.

  „Дарих за пръв път днес, но – стига да съм жив и здрав, ще се включа отново. Не виждам нищо страшно и призовавам всеки, който може, да дари и да спаси живот”, призна минути след кръводаряването Атанас Борносузов.

  „Дарявай, за да ти дарят!”, призова пък червената легенда Георги Велинов – Джони. „След трансплантацията, която ми направиха във ВМА през 2007 г., вече няма как да дарявам. Преди това съм го правил многократно – ние сме спортисти и имаме възможности да даваме. Но винаги ще подкрепям каузата на донорството. За мен това е най-благородният жест”, допълни Велинов и благодари на спасителите си.

  „Безвъзмездното даряване е изключително важна кауза, защото кръвта е лечебно средство, което няма аналог в медицината”, подчерта началникът на Центъра по трансфузионна хематология проф. д-р Румен Попов. И благодари на „армейците”, които всяка година на 14 юни подкрепят мисията на Кръвния център на ВМА.

  „Да, може не всички да дарят днес, но благодарение на акции като тази, ще получат информация и откликнат друг път. А всички са добре дошли – вратите ни са отворени и в събота и неделя”, допълни проф. Попов. Като призна, че борбата за повече спасени животи е немислима без повече информационни кампании сред децата в училищата, които отрано могат да бъдат „спечелени” за благородната кауза. Доказва го успешната работа на Центъра с военните формирования. „Благодарение на колегите там, последните години имаме достатъчен брой постоянни кръводарители, които винаги са откликвали, когато отидем на място в поделенията. Затова е важно много да се говори и да се дава личен пример”, категоричен бе проф. Попов.

  ДАРИ КРЪВ – СПАСИ ЖИВОТ!

  Преливането на кръв и кръвни продукти ежегодно спомага на милиони хора в целия свят. Не се страхувайте да спасявате и вие човешки животи. ВМА периодично организира кампании с цел насърчаване на безвъзмездното кръводаряване. А идеята е ясна – благодарност към дарителите и приобщаване на други към благородната кауза. Кампаниите имат за цел да съсредоточат вниманието върху кръводаряването като израз на солидарност и участие на цялото общество.

  Извън кампаниите, всеки желаещ може да дари кръв в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА, всеки ден – от 08:30 до 16:00 часа.