ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Екипи на ВМА и УМБАЛ „Св. Екатерина” оперираха едновременно мъж с аневризма и тумор

  29.07.2019

  6-часова тежка операция извършиха екипите на проф. Никола Владов и проф. Генчо Начев, за да се преборят за живота на 73-годишен пациент. Мъжът с аневризма на коремната аорта, злокачествен тумор и коронарна болест на сърцето е постъпил по спешност в УМБАЛ „Св. Екатерина”.

  На разширен лекарски консилиум е взето решение на един етап (едномоментно) да се оперират аневризмата и тумора, а на втори да се извърши хирургична реваскуларизация на сърцето. В операционната влизат два екипа – сърдечно-съдов, начело на който застава директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Начев, и коремен, ръководен от проф. Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА.

  Аневризмата е премахната успешно и заместена с протеза, а след отстраняване на тумора чревният пасаж е възстановен по естествен път. Болният е изведен от реанимацията, раздвижен и с възстановен чревен пасаж, като му предстои поставяне на байпас след около месец.

  Съвместната операция е пореден пример за отличното сътрудничество между специалистите от ВМА и колегите им от други болници. Само от началото на 2019 г. екипът на проф. Владов на два пъти обедини усилия с хирурзите от „Пирогов”, като даде шанс за живот на две деца с рак.