ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Третият випуск военни лекари слага униформи

  09.08.2019

  Курсантите от третия випуск на специалността „Военен лекар” слагат униформи. 19 младежи – 15 момичета и 4 момчетата – се посвещават на мисията едновременно да служат на здравето и на родината.

  Във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” във Варна ги посрещна лично началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. „На добър час” на новия випуск военни лекари пожелаха и заместник-началникът по учебно-научната дейност на Военномедицинска академия (ВМА) полковник доц. д-р Георги Попов и доц. Вирсавия Васева, началник на отдел “Учебна и научно-изследователска  дейност” в Академията.

  В рамките на месец бъдещите лекари под пагон, които днес получиха униформите си, ще започнат курс по базова военна подготовка. Днес удостоверенията си за успешното му приключване получиха медицински специалисти от ВМА, които 4 седмици тренираха уменията си във Варна.

  В средата на септември 19-те нови курсанти ще се закълнат и ще целунат знамето.

  Съвместната програма на ВМА, Военноморското училище и Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” във Варна стартира през 2017 г. Курсантите се обучават без такса и в двата университета, като завършват с две дипломи – магистър по медицина и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”. Реализацията им е гарантирана с 10-годишен договор за работа като военни лекари, както и с възможност за специализация във ВМА.

  По време на 6-годишното обучение на курсантите са осигурени настаняване, храна, военно и медицинско облекло, учебници и учебни пособия, стипендии, както и участия в научни форуми – таксите, за които се поемат изцяло от Военномедицинска академия.