Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Д-р Соня Каракънева спечели голямата награда "Невросонолог на годината - 2019"

  11.10.2019

  Д-р Соня Каракънева - основател и секретар на Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика и част от екипа на Клиника по функционална диагностика на нервната система на ВМА, бе избрана за „Невросонолог на годината 2019“.

  Престижната награда й бе връчена от проф. Екатерина Титянова по време на 5-ия национален конгрес на Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика, който се проведе в периода 4-6 октомври 2019 г., в столичния хотел „Хилтън“.

  В конгреса взеха участие на 180 делегати от 7 държави - Австрия, България, Изрел, Италия, Република Северна Македония, Сърбия и Испания. Сред гостите бяха президентите на Групата по невросонология на Световната федерация по неврология – проф. Курт Нидеркорн - Австрия, Европейското дружество по невросонология и мозъчна хемодинамика – проф. Кладио Барачини – Италия, и президентът на Европейската организация по мозъчни инсулти – проф. Натан Борщайн - Израел.

  Форумът бе проведен в сътрудничество с Военномедицинска академия, Медицински факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски", Националната спортна академия "В. Левски", Българската академия на науките и изкуствата и е кредитиран от Българския лекарски съюз.

  В сателитен симпозиум на тема „Иновации в медицината” бе актуализиран Националният интердисциплинарен консенсус за ултразвукова диагностика и поведение при екстракраниални каротидни стенози.

  В четири постерни сесии се състезаваха 32 разработки на учени от различни медицински университети от България и Сърбия, НСА и кинезитерапевти от Република Северна Македония, пет от които получиха награди. Сред тях е наградата за най-добра разработка на млад учен, присъдена на д-р Марина Димчева – редовен докторант в клиника "Функционална диагностика на нервната система" на ВМА.

  Отбелязана бе и 15-тата годишнина от създаването на списание "Невросонология и мозъчна хемодинамика" – единственото българско списание в областта на невронауките, което се реферира в няколко международни научни бази - Еmerging Souce Citation Index на Clarivate Analytics, NLM Catalog of PubMed, Web of Science и ВИНИТИ Реферативен журнал. Бяха раздадени почетни диломи на членовете на редакционнната колегия, дизайнера и издателя на сисанието и редовните рекламодатели.

  За първи път форумът бе съпътстван от изложба на картини под надслов "Арт терапия" – творби на болни с неврологични заболявания и лица в напреднала възраст.