ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Болница, която може да направи успешна трансплантация на черен дроб, може всичко!

  12.10.2019

  Днес отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантациите!

  Целта е да се повиши осведомеността за важността на донорството и трансплантацията на органи като възможност за спасяване и подобряване на животи.

  За 12 години във ВМА са извършени над 70 трансплантации на черен дроб и към момента това е една рутинна дейност за болницата.

  ВМА разполага с изключително добре подготвени екипи, готови да реагират във всеки един момент. От няколко месеца Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология разполага с напълно обновени, ултрамодерни операционни зали, оборудвани с най-съвременна апаратура – в албсолютен унисон с виждането на ръководството на Академията за развитие на трансплантационната програма.

  В ДЕНЯ НА ДОНОРСТВОТО ГОВОРЯТ ТРАНСПЛАНТОЛОЗИТЕ НА ВМА

  ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ПРОФЕСОР Д-Р ВЕНЦИСЛАВ МУТАФЧИЙСКИ, Д.М.Н., FACS, началник на ВМА:

  Eдна болница, която може да направи успешна чернодробна трансплантация, може да направи всичко!

  ПРОФЕСОР НИКОЛА ВЛАДОВ, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология:

  Трансплантацията на черен дроб е едно от най-големите постижения на съвременната медицина. Това е екипна дейност, в която има място за много специалности – хирурзи, гастроентеролози, анестезиолози. А добрата колаборация между тези три основни специалности и останалите подпомагащи са в основата на добрите резултати. Тук е мястото да благодаря и на екипите, които се грижат за донорите, които ги кондиционират, които ги откриват, които участват по време на експлантацията!

  Д-Р РАДОСЛАВ КОСТАДИНОВ, част от екипа на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология:

  Етапът на експлантацията на органите е изключително отговорен, тъй като екипът, който извършва тази процедура, носи отговорност както към близките на донора, така и към самия реципиент.

  ДОЦЕНТ ИВЕЛИН ТАКОРОВ, ръководител на Първа клиника по коремна хирургия:

  Възможността в труден за семейството момент да помогнеш на някой напълно непознат и да дариш живот е една от най-високите изяви на хуманността!

  Д-Р СЛАВИ АСОВ, координатор по донорство във ВМА:

  Най-трудното за координатора по донорство е разговорът с близките и това, че трябва да им се обясни, че техният близък е в мозъчна смърт и дали те са съгласни да дарят неговите органи, за да спасят няколко други живота!

  ПРОФЕСОР ЕВЕЛИНА ОДИСЕЕВА, ръководител на Клиника по интензивно лечение:

  Важно е да отбелязваме Деня на донорството, за да не забравяме тези, които са дарили живот и да изкажем своята съпричастност и подкрепа на близките, които са взели това трудно решение да дарят бъдеще на някого!

  Д-Р ЦВЕТАН ТРИЧКОВ, част от екипа на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология:

  Трудно е да опишеш емоцията, когато видиш пациента отново на крака след трансплантацията...

  На 14.10.2019 г. /понеделник/, от 11.00 часа, в централно фоайе на ВМА ще се проведе традиционното отбелязване на Европейския ден на донорството. Тази година „Дървото на живота” в памет на донорите ще бъде допълнено с имената на трима души, дали през 2019 година шанс за втори живот на пациенти във ВМА.