Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  На 1-ви ноември: Бъдещите военни лекари избраха да са със своите будители от ВМА

  01.11.2019

  Първенците от всеки випуск „Военен лекар”ще имат възможност след завършването си да започнат специализация директно във ВМА, без да ходят във военно формирование.

  Това заяви началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, който се срещна с курсанти от трите випуска. В Деня на народните будители те избраха да бъдат със своите будители – хората, които ще бъдат техни учители, хората които ще ги подготвят за всички предизвикателства в медицината.

  По време на поредното си посещение във ВМА младежите имаха възможност да посетят редица клиники, да разговарят с едни от най-големите имена в родната медицина. По традиция, най-желани се оказаха залите на коремна хирургия, чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, пластична хирургия и дерматология, съдова хирургия, гръдна хирургия, реанимация.

  На нас ни трябват хора като вас. Разбира се, когато залагаме толкова големи надежди на вас, вие ще бъдете подложени на все по-голям натиск. Но един ден ще осъзнаете колко полезни са били тези неща, които сега ви се струват излишни. Невъзнарадени усилия няма. Но трябва да има системност. Има смисъл във всяко едно нещо, което се прави, дори и почистването на плажа, оборката сутрин, оправянето на леглата. Всичко това изгражда дисциплина и характер и много дребни детайли, които ви се струват унизителни, имат своя смисъл. Защото след това ще се сблъскате с много неща в работата и проферсията, които могат да ви се сторят унизителни и „че не са работа на лекарите”, подчерта генерал Мутафчийски и добави: Трябва да израствате и вие имате големия шанс да го направите – поради ситуацията, в която се намирате – да сте твърди и устойчиви. И със сигурност ще стане така.

  Началникът на ВМА се обърна и към трите випуска с призива да бъдат сплотени: Вие трябва да се чувствате като едно общо цяло, да си бъдете полезни и да си помагате в преодоляване на трудностите. Трети курс, вие трябва да помагате на останалите и да ги въвеждате в ситуацията.