Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Лекари от ВМА и курсанти с подкрепа за донорството и трансплантациите!

  26.12.2019

  Лекари от различни специалности и бъдещи военни лекари се включиха и подкрепиха националната кампания на Министерство на здравеопазването в подкрепа на донорството и трансплантацията.

  Инициативата стартира в началото на месец ноември и бе подкрепена от редица популярни лица от различни области.

  Началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS също даде личен пример и попълни своята донорска карта Да! За живот!

  В ролята на „посланици” на кампанията влязоха и курсантите от специалност „Военен лекар”. 

  ВМА е утвърден трансплантационен център, в който над 75 души са получили шанс за втори живот след трансплантация на черен дроб. За 12 години сложната операция се е превърнала в рутинна дейност за екипа на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, ръководена от професор Никола Владов.

  За първи път от толкова години има кампания, която е официално подкрепена от държавата и която всъщност е инициирана от самата държава. Аз се занимавам с трансплантации повече от 10 години и досега многократно сме се опитвали да въвлечем държавата в този процес, но безуспешно, коментира професор Владов. Той изтъкна, че трансплантацията на органи е сред най-големите постижения на съвременната медицина.

  Лекари от различни специалности също подкрепиха кампанията Да!За живот!

  За да има надежда, трябва да я даваме, е посланието, което отправи лейтенант д-р Светозар Марангозов от екипа на Клиника по съдова хирургия.

  Старши лейтенант д-р Елисавета Грънчарова, д-р Красимира Терзиева и медицинска сестра Татяна Борисова от екипа на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА са едни от "посланиците" на даряването по принцип:

  Като част от ВМА, работата ни в Кръвен център всеки ден е свързана с осигуряване на качествени кръвни съставки, а при хирургични интервенции и особено при трансплантациите може да са животоспасяващи. Ние добре знаем, че това е възможно единствено благодарение на даряването на кръв от хора с големи сърца, които дават частица от себе си, за да живее друг. Така е и с органите за трансплантация, затова казваме "Да! За живот!", категорични са специалистите.

  Темата за донорството вече не е табу, отчетоха организатори и участници в кампанията. По темата трябва да се говори постоянно, а не кампанийно. Затова ние ще продължаваме да Ви срещаме с личния пример на нашите специалисти и занапред. Да!За живот!