Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Богоявленски водосвет на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия

  06.01.2020

  Началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н, FACS присъства на водосвета на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия, който бе отслужен на Богоявление.

  За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година.

  „Нека поръсването с тази богоявленска вода бъде за здраве и още много успехи на непобедимото българско войнство, на всички онези сред нас, които са избрали и са се посветили на това жертвено служение, защото техният подвиг е изява на най-висшата и безкористна любов и подвиг, който е богоподражателен“. Това каза Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който извърши традиционния Богоявленски водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия пред паметника на Незнайния войн.

  Дълбок поклон пред героичното и славно родно войнство, и вечна признателност към всички герои на българската свобода и независимост, отдавали и продължаващи да отдават живота си за своята Родина – майка България, каза още патриарх Неофит.

  СНИМКИ: ВЯРА ЙОВЕВА, фотограф на Министерство на отбраната