Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Лекар от ВМА с най-високото отличие от министъра на здравеопазването

  13.01.2020

  Доцент Стефан Левтеров – част от екипа на Катедрата по анестезиология и интензивно лечение на Военномедицинска академия (ВМА) бе удостоен с най-високото отличие от министъра на здравеопазването – златен почетен знак – 1 степен.

  Признанието идва по повод 80-годишния му юбилей и над 50-годишна дейност като анестезиолог-реаниматор.

  Доцент Левтеров е доказал отдадеността си на медицината и хората. Той е един забележителен лекар и заради завидното му професионално дълголетие – към днешна дата все още е практикуващ анестезиолог, с по няколко анестезии дневно в операционните зали на ВМА. Той е пример за скромност, постоянство и хуманизъм, от който младите лекари в днешните времена имат нужда, за да се учат да упражняват професията с достойнство и отдаденост.

  За мен е чест да връча най-високото ни отличие на този невероятен човек и голям професионалист – обичан както от екипа, с който работи над 50 години, така и от хилядите негови пациенти. Хора като него са ценни, те са злато за България, защото техните умения и способности са несравними, заяви министър Кирил Ананиев.

  От своя страна доцент Стефан Левтеров изказа своята благодарност за високото отличие, подчертавайки че това е награда не само за него и Катедрата по по анестезиология и интензивно лечение, ръководена от проф. Николай Петров, но и за специалността като цяло.

  КОЙ Е ДОЦЕНТ СТЕФАН ЛЕВТЕРОВ?

  Роден в гр. София на 18.01.1940 г., в многодетно семейство (4 деца). Баща – ветеринарен лекар, майка – домакиня.

  Завършва медицина във Висшия медицински институт – София през 1966 г.

  Целият му трудов път е свързан с Военномедицинска академия. Първоначално работи като полкови лекар в 13-а Танкова бригада. По-късно печели конкурс за клинична ординатура по Анестезиология и реаниматология във ВВМИ-София, а през 1972 г. придобива и специалност „Анестезиология и реаниматология”. Известно време работи в сливенската военна болница, а след спечелен конкурс се връща в столичната, където работи и до ден днешен.

  През 1993 г., изпълнявайки правителствена задача, организира екип за транспортирането на трима тежко ранени войници от контингента ни в Камбоджа. Екипът му успешно извършва уникална транспортна реанимация на ранените, на разстояние 12 000 км и височина 10 000 м, предварително оборудвайки с реанимационна апаратура задния отсек на самолет Ту – 134 на БГА „Балкан”. Ранените войници след това са оперирани в неврохирургията на ВМА и изписани здрави.

  Доцент Левтеров има над 140 научни публикации по проблемите на шока в условията на остра лъчева болест, септичния шок при травматични пациенти и спешната помощ и други. Участвал в множество световни, европейски и регионални конгреси по анестезиология, реаниматология и спешна медицина през годините.

  Член на българското Дружество по ентерално и парентерално хранене БУЛСПЕН и е участвал в два европейски конгреса на ЕСПЕН.