ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Четири пъти са се увеличили трансплантациите в България от 2012-а насам

  18.11.2015

  Четири пъти са се увеличили трансплантациите в България от 2012 година насам. 10 пъти пък са скочили трансплантациите от пациенти, изпаднали в мозъчна смърт.

  Това стана ясно по време на пресконференция Българското дружество по трансплантология по повод предстоящата на Втора национална научна конференция, която ще се проведе на 20-21.11.2015г. в столичния хотел „Хилтън”.

  Председателят на дружеството – проф. Никола Владов, който е и началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия към ВМА, отчете, че за четирите години от създаването си Дружеството една от основните си цели, а именно да обедини българската трансплантационна общност.

  Това е едно доста тежко дружество, защото обединява много различни специалности, но за наша радост и с разбирането на всички хора – българските трансплантолози не са били никога така обединени, както сега. Отчитаме увеличаване броя на донорствата и на трансплантациите. Това означава, че посоката, в която вървим е вярна, коментира проф. Владов.

  От Дружеството подчертаха, че въпреки увеличаването на донорите, те все още не са достатъчни и изтъкнаха ролята за възходящата тенденция на Изпълнителната агенция по трансплантация, чиито директор – д-р Марияна Симеонова също присъстваше на пресконференцията.

  Засегната беше и темата за кръстосаното донорство, като според проф. Владов този въпрос трябва да бъде обект на широка обществена дискусия.

  Той обаче се изказа негативно по темата, тъй като според него може да се превърне в предпоставка за търговия с органи и даде пример с хора в интернет пространството, които от беднотия предлагат органите си. По думите му, българското общество все още не е узряло за кръстосани трансплантации и затова трябва да се вземе предвид мнението на специалистите, които ще изпълняват тази дейност.

  Освен това, той изтъкна, че трябва да се вземат предвид и рисковете за донора: Не е редно да се излага на риск живота на един човек в името на една трансплантация.

  През последната година в медицината има сериозен напредък при лечението на Хепатит С. говорим за сериозна революция в трансплантологията, която комбинира лечението на Хепатит С с чернодробната трансплантация и на практика тези пациенти са дефинитивно излекувани. Именно такъв е и случаят с последния трансплантиран във Военномедицинска академия, обясни още проф. Никола Владов.
  От Дружеството изтъкнаха и че ресорното министерство изпълнява в цялост своите ангажименти по финансирането на тарнсплантациите.