ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Министър Ненчев на празника на ВМА: Вие сте най-добрите, благодаря ви за куража!

  01.12.2015

  Безпрецедентна подкрепа от всички държавни институции получи Военномедицинска академия при отбелязването на 124-тата годишнина от създаването си.

  За мен е особена чест да бъда сред вас. Свикнал съм да спазвам един християни принцип от Стария завет - да бъдем бързи на слушане и бавни на говорене. И аз оставям фактите да говорят сами за себе си. За всичко онова, което вие постигнахте за тази година и половина,а то е особено впечатляващо.  Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев в обръщението си по време на тържественото заседание в киносалона на ВМА.
  Аз искам да ви благодаря за усилията и за куража. Бих искал от сърце да ви кажа, че разбирам вашата мъка и страдание. Искам да ви уверя, че правим и ще продължим да правим всичко възможно, за да се чувствате добре. За нас няма съмнение, че вие сте най-добрите специалисти и можете да намерите много по-големи възможности. Но аз разбирам, че вие сте тук, водени от смисъла на хуманността, от смисъла на морала и от задължението си от медицинската професия. Тук съм, за да ви благодаря и помоля за още малко търпение. Ще направим всички възможно да променим статута ви, така че да се чувствате по-добре.  Искам да се обърна към вас и да ви кажа, че сериозно обмислям и считам, че е справедливо да дам възможност на всички практикуващи лекари във ВМА да продължат да практикуват и да изпълняват задълженията си и в извънработно време, обърна се министърът към медицинските специалисти.

  Аз се чувствам тук като у дома си, искам да кажа едно голямо и лично благодаря, както и да си пожелая да сме здрава нация, заяви от своя страна министър-председателят Бойко Борисов.  Положителна оценка за работата на ВМА даде и здравният министър Петър Москов. Той съобщи и добрите новини, засягащи болницата от Нова година: От 2016 година ВМА ще бъде част от методиката на правителството за финансиране на спешните отделения, а спешното приемно на болницата ще бъде част от общия проект на правителството за промяна на инфраструктурата на спешната помощ. Надявам се че заедно вървим в правилната посока.  Хвалебствия не липсваха и от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов.
  Ние си даваме оценка, че ВМА е институция с национално значение и уникална структура, защото освен, че покрива всички сфери в медицината, диагностиката, образованието, науката, тя носи и различен дух, защото нашите медици подготвят нашите офицери за мисии, участват лично в мисии в далечни и непознати страни, развявайки българския флаг. Те символизират държавата там, където са. ВМА е всепризната марка и вие сте тези, които давате съдържанието на тази марка. От името на всички, които носим пагон искам да кажа, че ние сме привилегировани за нас да се грижат най-добрите, заяви развълнувано генерал-лейтенант Попов.

  Председателят на БАН академик Стефан Воденичаров също се присъедини към поздравите и припомни, че между БАН и ВМА преди няколко месеца беше подписан меморандум за сътрудничество. Той подчерта, че за Академията е огромна чест да си сътрудничат с болницата и изтъкна, че ВМА е непрекъснат източник на познание.  Ръководството на Български лекарски съюз пък пожела за следващата година още по-големи успехи. Сигурен съм в това, сигурен съм в ръководството, заяви председателят на БЛА Венцислав Грозев.