Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  БЕЗОПАСНО в условията на COVID-19

  20.05.2020

  Всяка работа е риск. При всички дейности има риск. Поемат се рисковете, които се познават.

  С тези думи започна презентацията си полк. доц. Андрей Галев, д.м., началник Научно-приложен център по военна епидемиология и хигиена на ВМА, по време на поредния инструктаж на медицинския и немедицински персонал на ВМА за боравене с лични предпазни средства в условията на епидемично разпространение на COVID-19.

  Доц. Галев обърна специално внимание на хигиената на ръцете  и на стъпките при миенето.

  Акцент в инструктажа бе свалянето на лични предпазни средства, правилата за използване на ръкавици.

  Важно е да познаваме основните принципи при деконтаминация на повърхности, заяви специалистът и отчете най-често допусканите грешки, а именно:

  Дозаторите, които не са изпразнени напълно, се допълват

  Преди последващо зареждане дозаторите за течен сапун не се почистват основно чрез обилно изплакване на цялата система с гореща вода и последващо изсушаване

  Не се спазва препоръката за дозаторите с дезинфектанти да се употребяват само  пълнители, напълнени фабрично или в болничната аптека

  Използват се твърд сапун и текстилни нееднократни кърпи за подсушаване на ръцете

  Пред аудиторията, в рамките на няколко дни, доц. Андрей Галев представи още важна информация за предпазване от инфекции:

  Дезинфекционни мероприятия

  • Предметите за лична употреба, които крият риск от контаминация (очила, слухов апарат, бижу, предмети за грижа за тялото) по време на престоя в болницата трябва ежедневно да се обработват с дезинфектанти.
  • Дюшеците, одеялата и възглавниците трябва да са снабдени със защитни антибактериални калъфи.
  • Всички повърхности, които могат да се контаминират, се подлагат на текуща дезинфекция (маса, нощни шкафчета, телефон, дръжките на вратата, нощните лампи) и т.н.
  • Необходимо е в стаята на пациента да има отделен стетоскоп, апарат за измерване на кръвно налягане, термометър, които подлежат на текуща дезинфекция. След изписване на пациента окончателно се дезинфектират.
  • Посудата от стаята на пациента се транспортира незабавно до централната кухня без да престоява.

  Ежедневно почистване

  • На принципа: един моп/парцал - за една стая!
  • При липса на специализирана количка с мопове - стаите с изолирани пациенти се обработват последни с отделен инвентар.
  • След превеждане или изписване на пациента се провежда крайна дезинфекция.

  През месец март лекари от ВМА заснеха специално ВИДЕО,  вкоето показаха стъпка по стъпка: Как се поставя и сваля защитно облекло при работа с COVID-19?