Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Иновации в ортопедията – лечение със стволови клетки във ВМА

  08.09.2020

  Регенеративната медицина е показала голям потенциал за лечение на травматичните и дегенеративни увреди на опорно-двигателния апарат.

  Основните насоки за приложение на подобни методики към момента са в посока стимулиране на костното срастване, лечение на хондрални увреди, неврологични увреди, увреждания на сухожилия и връзки, лечение на труднозарастващи рани и други, казва д-р Владимир Стефанов, д.м. – началник-отделение в Клиника „Ендопротезиране и реконструктивна хирургия” на ВМА.

  Хрущялна регенерация е сериозно предизвикателство за тази нова ера в медицината. Зрялата хрущялна тъкан е изолирана от кръвоносната система, което прави спонтанната й регенерация труден и бавен процес. Именно поради това, дори малки дефекти на хрущяла могат да се задълбочат и да доведат до необратими ставни увреди, включително и при млади хора.        

  Основните причини за остеоартрит (артроза) са напредването на възрастта, различни травми или ревматологични заболявания, които водят до засягане на ставите.

  Съвременният подход в тези случаи е употребата на стволови клетки, които да доведат до изграждане на хрущялна тъкан на мястото на увредата, подчертава д-р Стефанов, чийто екип въвежда иновативното лечение във ВМА.     По думите му, лечението на артрозата има много оръжия в арсенала на медицинския специалист: като се започне със симптоматичното лечение на болката и асептичното възпаление на ставите, мине се през болест- модифициращата терапия и се стигне го множеството оперативни методи.           

  И все пак, основният проблем на всички изброени терапии е тяхната ограничена възможност да регенерират ключовата тъкан в патогенезата на артрозата – хиалинния хрущял, подчертава д-р Стефанов.

  Основният метод, който се прилага за вътреставна терапия на артрозата на колянната става с биологични методи е приложението на костномозъчен центрофугат, богат на растежни фактори и плурипотентни мезенхимни стволови клетки. Използва  се система за добиване и центрофугиране на костен мозък BioCue/Zimmer Biomet. Техниката започва с артроскопска диагностика на вътреставните хрущялни увреди.

  Показани за подобна терапия са увреди на хиалинния хрущял в лека до умерено-тежка степен.

  Освен потенциала да се диференцират в хрущялни клетки, мезенхимните стволови клетки и тромбоцитния концентрат, който се инжектира в ставата след центрофугиране, имат мощен противовъзпалителен и обезболяващ ефект върху ставата.

  Този метод на лечение прилагаме във ВМА от 2 години, като наблюдаваме изключително добри резултати при нашите пациенти при проследяване и адекватна последваща рехабилитация.