Warning: Missing argument 4 for LoadGallery(), called in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-news.php on line 31 and defined in /home/vma/public_html/include/frontend/mod-gallery.php on line 6
Военномедицинска академия - Новини
ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  ЖИВОТ СЛЕД COVID-19: Дисциплина, постоянство и упоритост!

  13.09.2020

  COVID-19 е заболяване, което може да протече много леко, но може да бъде и много сериозно. Битката с него обаче продължава и след болницата, „… защото слизайки и качвайки се по стълбите, изведнъж разбираш, че нямаш въздух и че от няколко крачки се задъхваш все едно си тичал маратонско бягане.“

  Нещата постепенно се оправят, но периодът на възстановяване е много дълъг, казва д-р Дончо Дончев – УНГ-специалист, който от доброволец в COVID-зоната на ВМА се превърна в неин пациент.

  Изчистен от вируса, вече няколко месеца се бори с последствията от него. Вярва, че с упоритост всичко се постига.

  Признава, че в началото, когато се знаеше много малко за новия коронавирус, се шегувал с колегите си, че той е плувец, има силно развити бели дробове и че дори и да се зарази, няма страшно, „пак ще остане нещо, с което да диша“.

  Да, остава, но много малко. Осъзнава, че нищо не е приключило и битката започва с нова сила. Успява да извлече максимума от това, което му е останало. По препоръка на световната рекордьорка по дълбоководно гмуркане в солени води Христина Димитрова започва да прави дихателни упражнения по метода на Вим Хоф, известен като „ледения човек“… вече месеци наред.

  Така, постепенно д-р Дончев се завръща към ежедневието си, работата и хобитата си. Едно от тях са семейните планински преходи. Планираното пред зимата изкачване на най-високия връх в България – Мусала (2925,4 m), обаче му се струва невъзможно след болестта.

  Но се намериха хора, които ме подведоха, че изкачването е много леко, върви се на равно и неусетно се стига до върха. Тръгнахме, но добре, че си взех и планински водач, за всеки случай. Човекът вдигаше вежди като чу какво са ми разказвали. Но излезе търпелив и толерантен. А като се качих горе, си казах, че ако знаех за какво иде реч, нямаше изобщо да тръгна, разказва д-р Дончев.

  Върволицата от хора хем му пречела, хем му давала куража да не се откаже: Съпругата и дъщеря ми го изкачиха бързо, а аз все едно качвах Еверест. Накрая изпитах не друго, а облекчение, че най-после това нещо свърши.

  Но за кратко. Връщането се оказало много по-тежко.

  След като се разболях от COVID-19, загубих над 20 килограма. Голяма част от тях впоследствие възстанових. Но се оказа, че докато правих упражнения за функционалното възстановяване на белите дробове, не бях предприел нищо за мускулатурата. И краката ми направо се подгъваха, разказа още д-р Дончев.

  „На равното“ вече слиза със задоволство – покорил предизвикателството „Мусала“ и продължаващ да се бори с последиците от предизвикателството „COVID-19“:

  „Не е страшно. Човек трябва с дисциплина, постоянство и упоритост да не се отказва и да развива максимума от това, което има.“

  Пазете се, защото никой не е застрахован…