ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР - ВМА

Новини

  Животоспасяващ дар

  10.10.2020

  Днес отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантациите!

  Целта е да се повиши осведомеността за важността на донорството и трансплантацията на органи като възможност за спасяване и подобряване на човешки живот!

  Ден, в който почитаме всички донори и се прекланяме пред техните семейства, взели това тежко за тях, но съдбоносно за други решение. Ден, в който казваме „Благодаря“ и на медицинските екипи, чиято отдаденост и упорита работа спасяват хора в нужда ежедневно!

  13 години трансплантология във ВМА и близо 80 човека с шанс за втори живот след присаждане на нов черен дроб.

  Eдна болница, която може да направи успешна чернодробна трансплантация, може да направи всичко!, категоричен е началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

  КАЖЕТЕ „ДА“ НА ДОНОРСТВОТО!

  Много неща се промениха от първата ни трансплантация през 2007 година, но не в добра посока, защото броят на донорите спадна много. И причината за това не е в пандемичната година заради COVID-19, защото конкретно тази дейност бе прекъсната само за 2 месеца. Трябва да се работи упорито за развитие на трансплантационната програма, казва от своя страна проф. Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

  ЕДИН ДОНОР МОЖЕ ДА СПАСИ МНОГО ХОРА!

  Трансплантациите са бъдещето на съвременната медицина и ние като държава трябва да ги развиваме, и то в пълния им обем. Не можем да стоим и да чакаме да стане чудо – чудото се случва, когато знаеш и можеш. Чудото идва с добрата подготовка, много работа и знания, категоричен е проф. Владов.

  Отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи за първи път по време на пандемия. Това не омаловажава неговата стойност, както и тази на всички общочовешки ценности. Днешният ден олицетворява правото на живот, подпомогнато от достоен завършек на друг необратимо изгубен живот, пречупено през професионализма и себеотдадеността на десетките медицински специалисти, участващи на различни нива в трансплантационния процес. Донорството е надежда, заяви и доц. Ивелин Такоров, ръководител на Първа клиника по коремна хирургия и част от трансплантационния екип на ВМА.


  #SpodeliZaJivot